Haberler
18 Ekim 2024“Moğolistan’daki Tarihi Şehir Kalıntıları ve Togu Balık Çalıştayı” TİKA’nın Desteğiyle İzmir’de Düzenlendi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) iş birliğinde Moğolistan’ın Tuul Vadisi’nde yürütülen kazı çalışmalarında keşfi yapılan “Togu Balık” ve Moğolistan’daki tarihî şehir kalıntılarının ele alındığı uluslararası çalıştay düzenlendi.
İKÇÜ’lü ve Moğolistanlı araştırmacıların çalışmalarıyla keşfedilen, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarında da adı geçen ancak yeri henüz tespit edilemeyen Togu Balık şehir kalıntısının ele alındığı çalıştay, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış programına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ochirkhuyag Bayanjargal katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcısı Dr. Çam, yeni keşiflerin sergilendiği araştırmaların insanüstü bir çaba gerektirdiğini, iki ülkenin bilim insanlarının ve akademik kuruluşlarının tarihe önemli bir imza attığını söyledi.
Bakan Yardımcısı Çam, “Buralara kolay gelinmedi. Zaman alan, yatırım gerektiren, heyecan gerektiren, aşk gerektiren bir çalışma. Her biri ayrı zenginliğe sahip 210 üniversitemiz var. Ama Moğolistan denince, Türk Dünyası ve kazı çalışmaları denince benim aklıma İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi gelmekte. Bu kolay olmuyor, yıllarca sahalara gidip gelerek, sabırla gönülden bir çaba gerektiriyor. Buna biz şahit olduk. İki ülkenin bilimler akademileri yıllar süren bir gayret içine girdi. Türk dünyasının geçmişi ile ilgili çalışmaların altyapısı adım adım kuruluyor.” ifadelerini kullandı.
Çam, TİKA’nın bu alanda yaptığı çalışmaları ve verdiği desteği anlatarak konuşmasını tamamladı.
“Togu Balık” oturumu
Protokol konuşmalarıyla devam eden açılış oturumunun ardından, keşfi ağustos ayında bilim dünyası ve kamuoyuyla paylaşılan Togu Balık şehrine ilişkin ilk bilimsel verilerin sunulduğu “Togu Balık” başlıklı oturuma geçildi.
Oturum boyunca, Togu Balık’ın keşfine dair çalışmaların nasıl başladığı, Togu Balık şehrine yakın bölgelerde hangi arkeolojik bulguların yer aldığı, bölgenin coğrafi özellikleri ve şehir kalıntısı üzerindeki etkilerinin neler olduğu soruları yanıtlandı.
Bundan sonra ki süreçte Togu Balık şehir kalıntısında yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi ve önerilerin paylaşıldı.
TİKA desteğiyle gerçekleştirilen Togu Balık kazı çalışmalarında elde edilen ve Türklere ait yerleşimlerin tarihlendirilmesinde önemli değişikliklere yol açacak bu keşfin önemi ve etkileri, ayrıntılı olarak ele alındı.
Kapanış
Çalıştay, Togu Balık kazısının yürütücüsü Prof. Dr. Şaban Doğan’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.
Doğan, Togu Balık’ın keşfiyle sonuçlanan kazı çalışmasıyla ilgili görüşmeleri yürüttüğü ilk günden itibaren çalışmaya destek olan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e teşekkürlerini sundu.
Sonraki Haber
TİKA, Nijerli Yetimlerin Meslek Edinme Süreçlerini Destekliyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Niamey'in Saga kasabasında, 250'e yakın yetimin bulunduğu Saga Yetimhanesinde kız çocuklarına yönelik düzenlenen mesleki eğitimler için dikiş nakış makineleri ve satış ofisi içeren bir "Mesleki Eğitim ve Üretim...