Haberler
07 Kasım 2024TİKA, Hırvatistan’da Tarımsal Üretime Desteğini Sürdürüyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Hırvatistan’ın Lepoglava şehrinde Tarım Turizmi Birliği iş birliğiyle yürüttüğü “Meyve-Sebze Suyu ve Reçel Üretim Hattı Geliştirme Projesi” kapsamında, üretim kapasitesini artırmak amacıyla üretim hattını yeni makinelerle donatıp etiketleme özellikli paketleme ve şişeleme makineleri kurdu.
Söz konusu projenin açılış törenine T.C. Zagreb Büyükelçisi Hayriye Nurdan Erpulat Altuntaş, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Lepoglava Belediye Başkanı Marijan Škvarić, Tarım Turizmi Birliği ve diğer dernek yetkilileri, Legoplava’daki kamu kurumu temsilcileri ve TİKA yetkilileri katıldı.
Büyükelçi Altuntaş konuşmasında “TİKA tarafından hayata geçirilen projenin bölgedeki ekonomik etkilerinin yanında kadınların güçlendirilmesi açısından da örnek bir proje teşkil ettiğini” söyledi.
TİKA Başkan Yardımcısı Çevik; “TİKA’nın Balkanlar ve Doğu Avrupa’da tarım başta olmak üzere birçok projeyi hayata geçirdiğini, ekonomik kalkınma içinde tarımın önemli bir bileşen olduğunu” ifade etti. Ayrıca “Lepoglava’da hayata geçirilen bu projenin geçtiğimiz yıllardaki projelerin bir devamı niteliğinde olduğunu; projenin sahiplenilmesini memnuniyetle karşıladıklarını” belirtti. Çevik, son olarak “projenin burada üretilen ürünlerin markalaşma sürecine ve bölgenin tanıtımına katkı sağlayacağını” sözlerine ekledi.
Lepoglava Tarım Turizmi Birliği yetkilileri de TİKA’ya ve Türkiye’ye sunulan desteklerden dolayı teşekkürlerini iletti.
TİKA Destekli Üretim Hattında 132 Ton Meyve-Sebze İşlendi
Meyve ve Sebze Suyu Üretim Hattı, 2022 yılında, Reçel Üretim Hattı ise 2023 yılında faaliyete geçmiş ve o zamandan bu yana 132 ton meyve ve sebze işlenerek 69.000 litre/kilo üzerinde meyve suyu ve reçel elde edildi. Üretimde kullanılan meyve ve sebze çeşitleri genişletilerek zencefil, yeşil limon, mandalina, portakal, nar, havuç ve pancar gibi yeni ürünler eklendi, ayrıca ajvar üretimine de başlandı.
Lepoglava’daki üretim hattı, alt sınır olmadan herkesin kullanımına ücretsiz olarak sunuluyor. Bu durum, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ve üretimin artmasına, yerel gelirlerde önemli bir yükselişe katkıda bulunuyor.
Sonraki Haber
TİKA’nın Katkılarıyla “100. Yılında 100 Yıllık Ayrılık” Programı Ankara’da Düzenlendi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gazi Üniversitesi ve Balkan Vakfı iş birliğiyle “100. Yılında 100 Yıllık Ayrılık” adlı etkinlik geniş bir katılım ile gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen programa Ankara Valisi...