Haberler
20 Kasım 2024TİKA, Nijer’de “Yerel Gübre Üretim Merkezi” Kurdu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Nijer’de faaliyet gösteren Abdoul Moumini Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde “Gübre Üretim Merkezi” kuruldu.
Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Nijer halkı tarımsal üretim ve imalat süreçlerinde birçok sorunla mücadele ediyor. Teknolojik ve endüstriyel imkânsızlıklardan dolayı Nijerli üreticilerin önemli bir bölümü ekme/biçme ve hasat faaliyetlerini el yordamıyla ya da büyükbaş hayvanlar yardımıyla gerçekleştiriyor.
Öte yandan, Nijer Nehri kıyısında kalan kısıtlı havzaların dışında, tarımsal faaliyetlerin yalnızca yağmur sezonunda yapıldığı Nijer’de üreticiler, rekoltelerini artıracak gübre ve besin zengini diğer ürünlere de erişemiyor.
Bu kapsamda yerel gübre üretimine yönelik çalışmalar yürüten Abdoul Moumini Üniversitesi Ziraat Fakültesi Radyo-İzotop Enstitüsü bünyesinde TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile “Yerel Gübre Üretim Merkezi” kuruldu.
Enstitü bünyesinde biyo gübre çalışmaları yürüten ve aynı zamanda bir Türkiye mezunu olan Dr. Moustapha Maman Mounirou rehberliğinde yaklaşık 2 hektarlık bir alan üzerine kurulan yerel gübre üretim merkezi 1 üretim hangarı, pirolizör makinesi, biodigester (biyo-çürütücü) ünitesi, kompost havuzları, biyo-gaz üretme sistemi, güneş enerji sistemleri, deneme kompartımanları, laboratuvar malzemeleri, kaliforniya tipi sulama sistemleri, ezme/ayıklama makinesi, 3 tekerlekli motosiklet, pülverizatör, fıskiye seti ve tamamlayıcı tarım ekipmanlarıyla donatıldı.
Üretim merkezinde yerel imkânlarla biyolojik gübre üretilmesi, çeşitli sebze ve tahıl ürünleri üzerinde denemeler yapılması, ziraat fakültesi öğrencilerinin uygulamalı eğitimler görmesi, biyo-gübre üzerine çalışan mastır ve doktora öğrencilerinin ARGE çalışmaları yürütmesi ve yerel gübre formüllerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Ayrıca gübre fiyatlarının yaklaşık 7’de 1 oranında düşürülmesi, yerel gübre formüllerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması ve Nijer çiftçisinin gübre ürünlerine ulaşımının kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Diğer yandan biyo-çürütücü ünitelerinden elde edilen gaz ile Merkezin enerji ihtiyacının karşılanması öngörülüyor. Günlük 50 tondan fazla gübre üretme kapasitesine sahip Merkez’de üretilecek sıvı ve katı biyo-gübrelerin ilk olarak TİKA’nın ülke genelinde kurduğu tarımsal üretim bahçelerinde denenmesi ve ülke genelindeki üretim merkezlerinde yaygınlaştırılması planlanıyor.
Sonraki Haber
TİKA, Sierra Leone’de Mesleki Eğitime Desteğini Sürdürüyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sierra Leone’nin en büyük şehirlerinden biri olan Moyamba’da, Moyamba Devlet Teknik Enstitüsü bünyesindeki mesleki eğitim atölyelerine malzeme desteğinde bulundu. Bölgenin tek mesleki eğitim merkezi olan ve toplamda 1200...