Haberler

04 Mayıs 2026

TİKA’dan Cezayir’de Güneş Enerjisi Eğitim Laboratuvarı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cezayir Turizm ve Geleneksel El Sanatları Bakanlığı ile iş birliğiyle ülkenin batısında yer alan Naama şehrinde “Güneş Enerjisi Eğitim Laboratuvarı” kurdu.

Laboratuvarın açılışı T.C. Cezayir Büyükelçisi Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, Bakanlık yetkilileri, il müdürleri ve laboratuvarda eğitim alanları kursiyerlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış programında konuşma yapan Büyükelçi Muhammet Mücahit Küçükyılmaz, “TİKA tarafından kurulumu tamamlanan bu laboratuvar, Türk ve Cezayir halkları arasındaki kardeşliğin küçük ama önemli bir sembolüdür. TİKA, Cezayir’in birçok şehrinde yerel ihtiyaçları göz önünde bulundurarak projeler gerçekleştirmektedir. Son yıllarda bölgede güneş enerjisi kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

TİKA tarafından kurulan bu laboratuvar, bölgedeki önemli bir ihtiyaca cevap verecek ve gençlerin istihdamına katkı sağlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman dost ve kardeş Cezayir halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Cezayir Turizm ve Geleneksel El Sanatları Bakanlığı Dış İlişkiler Sorumlusu İzzettin Kali ise konuşmasında ‘‘Naama şehri Cezayir Sahrasının başlangıcı sayılan şehirlerden birisi olup bölgede son yıllarda güneş enerjisi kullanımı artmaktadır. Bölge, teknik personel eksikliği sebebiyle montaj, bakım ve onarım konularında başkente bağımlı durumdadır. TİKA tarafından kurulan atölye sayesinde bu eksikliğin kısa zamanda ortadan kalkacağı düşünülmektedir.

Kali, Naama Güneş Enerjisi Eğitim Laboratuvarı’nın bölgedeki önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirterek, güneş enerjisi konusunda başkentten teknik destek talebine gerek kalmayacağını ifade etti ve proje için TİKA çalışanlarına teşekkür etti.

Program sonunda “Güneş Enerjisi Sistemleri Montaj, Bakım ve Onarımı” konulu eğitime katılan 20 kişiye sertifikaları takdim edildi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Sudan’da Elektrik Altyapısına Transformatör Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan’da 2023 yılında başlayan iç savaş nedeniyle altyapısı büyük ölçüde zarar gören Hartum şehrine 3 adet transformatör desteğinde bulundu. 15 Nisan 2023’te başlayan çatışmalar sonucunda uzun süre kontrol...