Haberler
11 Haziran 2024TİKA’dan Lübnan’da Hukuk Fakültesi Öğrencileri İçin Örnek Mahkeme Salonu Projesi
Lübnan’ın en kalabalık ikinci şehri Trablusşam’da, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen Lübnan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Örnek Mahkeme Salonu Projesi’nin açılış töreni gerçekleştirildi.
Törene, Türkiye Cumhuriyeti Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, Lübnan Üniversitesi Rektörü Dr. Bassam Badran, Hukuk Fakültesi Dekanı Dr. Habib Kazzi, Trablusşam Hukuk Fakültesi Direktörü Dr. Khaled El Kheir, Kuzey Lübnan Barolar Birliği Başkanı Sami el Hassan, Kuzey Lübnan ve Trablusşam Başsavcıları ile çok sayıda Türk ve Lübnanlı yetkili katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Ulusoy, Türkiye’nin Lübnan’daki çeşitli sektörlere verdiği desteğe dikkat çekti.
Ulusoy, Türkiye’nin Lübnan Üniversitesi ile geçmişte Sayda Teknoloji Fakültesi, Beyrut Edebiyat Fakültesi ve Trablusşam Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirdiği projelere ek olarak Trablusşam Hukuk Fakültesi’nde yeni bir projeyi desteklemenin heyecanını yaşadığını belirtti. Türkiye ve Lübnan’ın ortak bir geçmişe sahip dost ülkeler olduğunu vurgulayan Ulusoy, Türkiye’nin Lübnan’daki kalkınma iş birliği faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.
Örnek Mahkeme Salonu’na, Ahmed Cevdet Paşa’nın ismi verildi
Proje kapsamında, geleceğin avukatları, hâkimleri ve savcıları olacak Lübnan Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin, gerçeğe yakın bir mahkeme ortamında dava ve hukuki işlemleri tecrübe etme fırsatı bulması sağlanacak.
Ayrıca, yıl içinde öğrenci kulüpleri üyeleri arasından seçilecek öğrencilerin, akademisyenler gözetiminde taraflara ayrılarak (davalı, davacı, iddia sahibi, hâkim, savcı vb.) kurgusal duruşma yarışmaları gerçekleştirmesi planlanıyor.
Örnek Mahkeme Salonu’na, Lübnan Üniversitesi yetkilileri tarafından, iki ülkenin geçmişinde önemli bir yere sahip olan ve Lübnan hukuk sisteminde halen kısmen yürürlükte olan Mecelle’nin yazarı 19. yüzyılın ünlü Türk âlimi ve devlet adamı Ahmed Cevdet Paşa’nın ismi verildi.
Sonraki Haber
TİKA’nın Desteğiyle Cezayir’de Osmanlı Dönemine Ait 1500 El Yazma Eser Onarıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cezayir’in el-Agvat (Laghouat) kentinde Osmanlı dönemine ait 1500 el yazması eserin tespit, tasnif, onarım ve dijital ortama aktarımını sağladı. TİKA’nın koordinatörlüğünde, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve Cezayir...