Haberler

08 Temmuz 2024

TİKA’dan Pakistan’da Tarım Araştırmalarına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ulusal Tarım Araştırmaları Merkezi bünyesinde kurulan “Arıcılık Laboratuvarı ve Bahçe Bitkileri Gözlemevi” düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Açılış törenine T.C. İslamabad Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, Pakistan Tarım Araştırmaları Konseyi Başkanı Dr. Ghulam Muhammad Ali, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı ve Enstitü çalışanları katıldı.

Ulusal Tarım Araştırmaları Merkezi Bal Arısı Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan “Arıcılık Laboratuvarı”  ile Pakistan’da gıda, ilaç sanayi ve kozmetik sektörlerinde üretilen yüksek katma değerli ürünlerde kullanılabilecek arı sütü, arı poleni, propolis ve arı zehri gibi yan ürünlerin üretiminin artırılması ve arıcıların modern arıcılık becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Pakistan Ulusal Tarım Araştırmaları Merkezi Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan “Gözlemevi” ile birlikte, yeni meyve çeşitlerinin tanıtılması, potansiyel meyvelerin kitlesel ölçekte çoğaltılması ve yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması hedefleniyor.

T.C. İslamabad Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye-Pakistan ilişkilerinin yakın dostluk ve kardeşlik temelinde geliştiğini belirterek “TİKA ile Tarım Araştırmaları Konseyinin Pakistan’daki iş birliğinin verimli sonuçlarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bu ortaklık, tarımsal araştırma ve geliştirmenin ilerletilmesinde etkili olmuş ve Pakistan’da tarım sektörünün büyümesine ve sürdürülebilirliğine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, “Bal arıcılığının Pakistan’da geliştirilmesine yönelik işbirliğinin 2017 yılından beri devam ettiğini belirterek, Enstitü bünyesinde kurulan laboratuvarlar ile kurumsal kapasitesinin artırılması ve arıcılık ürünlerinin çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Diğer taraftan, yapımı tamamlanan Gözlemevinde toplanan ve analiz edilen veriler, iklim dirençli bahçe bitkileri uygulamalarının geliştirilmesi, optimal ekim zamanlarını belirlenmesi, su kaynaklarını daha verimli yönetilmesi ve etkili kontrol önlemleri uygulanmasına yardımcı olacak, Pakistan’ın bahçe bitkileri sektörünün genel verimliliğine ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunacaktır. Bu başarıyı kutlarken, TİKA’nın Pakistan’daki tarımsal kalkınmayı destekleme konusundaki bağlılığını yinelemek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Pakistan Tarım Araştırmaları Konseyi Başkanı Dr. Ghulam Muhammad Ali yaptığı konuşmada, “Pakistan’ın tarımdan elde ettiği gayri safi milli hasıla içerisinde bahçecilik ve meyve üretimi %12 oranında önemli bir paya sahiptir. Verimli tarım arazilerine ve zengin iklim koşullarına sahip olan Pakistan’da yaklaşık 750.000 hektarlık alanda üretilen meyve-sebze ve çeşni bitkilerinin yaklaşık 6.9 milyon tonu iç piyasa için ayrılırken yaklaşık 700 bin tonluk bölümü çeşitli ülkelere ihraç edilmektedir. Bununla birlikte bitkisel gen kaynaklarına yönelik yeterli çalışma yapılamaması nedeniyle sağlıklı ve sertifikalı fidan üretimi noktasında karşılaşılan çeşitli bitki hastalıkları ve enfeksiyonlar nedeniyle toplam üretim ve tarım sektöründen elde edilen gelir önemli ölçüde azalmaktadır. TİKA’nın kurduğu Gözlemevi ile birlikte, hastalıklı gen kaynaklarının tespit ve imha edilmesi yoluyla genetik olarak saf ve sağlıklı fidanların yetiştirilmesine katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber

TİKA'dan Kırgızistan'da Kooperatifçilik Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Kırgızistan’da kooperatifçiliğin konuşulduğu eğitim programı düzenlendi. TİKA'nın Kırgız Milli Tarım Üniversitesi bünyesinde kurduğu Kooperatifçiliği Destekleme, Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde, 10-14 Haziran 2024 tarihleri arasında kooperatifçilik alanında eğitim...