Haberler

14 Ağustos 2024

Türkiye “Anne ve Bebek Sağlığı” Alanındaki Tecrübesini Gambiya ile Paylaşıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteklediği “Anne ve Bebek Sağlığını Koruma Projesi”nin ikinci etabı Türkiye’de gerçekleştirildi. Gambiya’dan ülkemize gelen 15 kişilik sağlık ekibi burada bir dizi eğitim sürecine katıldı.

Anne ve bebek ölüm oranlarının yüksek olduğu Afrika ülkesi Gambiya’da, TİKA ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen “Anne ve Bebek Sağlığını Koruma Projesi” kapsamında Türkiye’ye gelen 15 kişilik Gambiyalı sağlık ekibi, Cebeci Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde iki hafta boyunca eğitim aldı.

Gambiya’da yoğun eğitim programı

284 doktorun görev yaptığı Gambiya’da anne ve bebek ölüm oranını azaltmak ve sağlık altyapısını iyileştirmek amacıyla geçtiğimiz Şubat ayında, ülkenin tek eğitim ve araştırma hastanesi olan Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH)’da bir hafta süren yoğun ve etkili bir eğitim programı düzenlenmişti.

Programda, Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneler Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Erdeve, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD. Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Taşkın, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşah Aynaoğlu Yıldız, Halk Sağlığı ve Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Cemal Koçak eğitmen olarak görev yapmıştı.

Eğitimin ikinci aşamasında ise, Gambiyalı 15 kişilik sağlık ekibi Türkiye’ye getirildi. Burada, çocuk ve kadın doğum bölümlerinde gözlemci olarak görev yapan ekip, mesleki bilgi ve becerilerini artırarak pratik yeteneklerini geliştirdi.

Sertifika töreni

Gambiyalı sağlık ekibi için düzenlenen sertifika töreninde konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, projeyi tam bir yıl önce Gambiya’ya gerçekleştirdikleri seyahat sırasında, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow’un da bulunduğu toplantıda gündeme getirdiklerini belirtti.

Ünüvar, “Ankara Üniversitesi olarak önemli yayınlar yapıyoruz ancak Gambiya’da kurtarılan her bir bebek, her bir anne bizim için yüzlerce yayından daha önemlidir.” ifadelerini kullandı.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun ise, projenin en önemli tarafının anne ve bebek sağlığıyla ilgili olması olduğunu dile getirerek, “Bu yüzden çok takdire değer bir proje olduğunu düşünüyorum. Ankara Üniversitesi ve TİKA’nın bu gayretini de takdirle karşılıyorum. Üçüncü etabın da devam etmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Uzun vadeli eğitim programları planlandı

Nisan ayında Ankara Üniversitesi, Gambiya Sağlık ve Sosyal Refah Bakanlığı ve EFSTH arasında iş birliği protokolü imzalanarak uzun vadeli eğitim programları ve akademik personel değişimi planlandı.

Eğitim süresince, Gambiyalı kursiyerler kadın doğum ve çocuk sağlığı alanlarında çeşitli gözlemler yaparak deneyimlerini artırdı.

Gambiyalı sağlık ekibi, Türkiye’de edindikleri bilgi ve tecrübeleri ülkelerine döndüklerinde meslektaşlarıyla paylaşacaklarını belirterek, bu deneyimin mesleki gelişimleri için büyük bir fırsat olduğunu ifade ettiler.

Sonraki Haber

TİKA, Bosna Hersek'e Arama Kurtarma Faaliyetleri İçin Araç Teslim Etti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA), arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere Bosna Hersek Federasyonu Dağ Kurtarma Birimi'ne (GSS FBİH) araç teslim edildi. Teslim törenine, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin,...