Haberler
28 Mart 2024“Âşık Veysel” Vefatının 51. Yılında Uluslararası Sempozyumda Anıldı
Vefatının üzerinden 51 yıl geçen halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu’nu anlatmak amacıyla organize edilen “1. Uluslararası Bilim, Sanat ve Toplumda Aşıklık Geleneği Aşık Veysel” konulu uluslararası sempozyum Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.
UNESCO tarafından Âşık Veysel Yılı ilan edilmesi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kapsamda gerçekleşecek etkinleri himayeleri altına alması vesilesiyle Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ev sahipliğinde, Türkiye Beyazay Derneği tarafından TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Hacı Bayram Üniversitesi, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün destekleriyle düzenlendi. Sempozyumda 160 katılımcıyla 3’ü panel olmak üzere 33 oturum gerçekleştirildi.
Edebiyat paneli, müzik paneli ve davetli konuşmacılardan oluşan panellerde alanın duayen isimleri yer aldı. Düzenlenen panellerin yanı sıra gerçekleşen konser ve sergi etkinliklerine Özbekistan, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan’dan çok sayıda bilim insanı ve sanatçı ilgi gösterdi.
Sempozyumun açılış programına, Âşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Yunus Emre Ensitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Özbekistan Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Eldor Shermanov, Kırgız Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Tumonbaı Koldoshov, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nızamı Asadov’un yanı sıra akademisyenler, âşıklar ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmaları Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Kurtaslan, Türkiye Beyazay Derneği temsilcisi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, UNESCO temsilcisi Prof. Dr. Öcal Oğuz, Prof. Dr. Umay Günay tarafından gerçekleşti.
“Veysel için Çal”
Öğrenciler ve akademisyenler tarafından hazırlanan “Veysel için Çal” klibinin gösteriminin ardından Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Aşıklık Geleneği Topluluğu, aşıklar atışması gerçekleştirdi. Dinletide ayrıca İranlı küçük Âşık Rezan Jahani de verdiği konserde Veysel’in eserlerini seslendirdi.
Etkinlikte konuşan Aşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, sabah saatlerinde etkili olan kar yağışının çocukluk döneminde babasının elini tutarak, dedesinin mezarına gittiği günleri hatırlattığını söyledi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz da UNESCO’nun 2023’ü de Aşık Veysel yılı ilan ettiğini hatırlatarak, “Aşık Veysel ile bütünleşen bazı hususlar var. Bugün 21 Mart Nevruz Bayramı ve dostlar onu hatırlıyor. Yine ilahi tesadüf diyeyim. Onun vefat tarihi de 21 Mart. Aynı zamanda o bir şairdir. Yani 21 Mart BM ve UNESCO tarafından şiir günü olarak da ilan edildi. Bir başka gün daha var bununla birleşen, 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Kaldırılması Günü olarak da anılıyor.” ifadelerini kullandı.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden ile Türkiye Beyazay Derneği temsilcisi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da yaptıkları konuşmada, katılımcılara ve paydaşlara teşekkür etti.
Üniversite öğrencilerince hazırlanan video gösterisinde dedesinin eserlerini dinlerken duygulandığını ifade eden Şatıroğlu, “Aşık Veysel dün vardı, bugün var ve gençlerimizle, çocuklarımızla yarın da var olacak. Sözün değerinin kaybettiği, yüzün öne çıkarak değer kazandığı zamanlardan geçiyoruz. Oysa söz yüzden farklıdır, daha derindir ve birleştiricidir. Söz herkeste farklı bir renge bürünür. Dedem gözlerini kaybettikten sonra kendini doğanın kucağına bırakmış. Yani doğanın sesine kendini gömmüş ve doğanın sesi ile bedenini, bilincini eğitmiş. Aşık Veysel’in sözünün farkı, her yönden kendinde toplanan her bir sese, renk ve yüz vermesidir.” diye konuştu.
Etkinlikler kapsamında Ressam Funda İyce Tuncel tarafından düzenlenen “Renklerin İçindeki Işık Âşık Veysel Portreleri Resim Sergisi” ve Öğr. Gör. Mehmet Akif Ağtaş tarafından “Âşık Veysel Eserleri Yapay Zekâ Destekli Engelsiz Sergi (Görsel-Dokunsal Betimleme)” isimli sergi düzenlendi.
Resim Sergilerinin yanı sıra üç gün boyunca gerçekleşen etkinliklerimizde birinci gün; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Rahmi Göktaş, Türkiye Beyazay Derneği temsilcisi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un katılımıyla “Nida Ateş Konseri” ve “MGÜ Türk Dünyası Müzik Topluluğu Konseri” gerçekleşti. MEB Şura Salonu’nda gerçekleşen konser öncesinde projemiz kapsamında düzenlenen Müzik ve Şiir Yarışmalarının Ödül Töreni gerçekleşti. İkinci gün gerçekleşen konserimizde Mamak Musiki Muallim Mektebinde Türk Dünyasından Âşıkların katılımıyla “Âşıklar Şöleni” gerçekleşti. Etkinliğimizin üçüncü gününde ise Üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan topluluklarımız “Dünya Sesi Âşık Veysel” konseri düzenledi.
Panel ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği ve 5 ülkeden katılımcının yer aldığı sempozyum, 23 Mart Cumartesi günü tamamlandı.
Sonraki Haber
TİKA’nın Ramazan Gıda Paketleri Hırvatistan’da İhtiyaç Sahibi Ailelere Ulaştırıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen “Ramazan Programları” kapsamında, Hırvatistan’da yaşayan ihtiyaç sahibi 1000 aileye, toplam 18 ton gıda paketi dağıtıldı. Hırvatistan genelinde, hiçbir etnik veya dini mensubiyet ayrımı yapmaksızın, yalnızca ihtiyaç...