Haberler

24 Haziran 2019

Çölleşme ile Mücadeleye Türkiye Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından 17-23 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen  17 Haziran Uluslararası Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü Etkinlikleri, yaklaşık 20 ülkeden ilgili bakan ve üst düzey bürokratın katılımı ile Ankara, ATO Congresium’da yapıldı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da 'Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü' etkinlikleri kapsamında düzenlenen programa, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanısıra Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü (ÇEM) Ahmet İpek, UNCCD İcra Direktörü İbrahim THIAW ile davetliler katıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Son 16 yılda yapılan ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve iyi tarım uygulamaları neticesinde; taşınan toprak miktarı 72 milyon ton azaltılmış olup, bu miktar yaklaşık 30 bin adet futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık gelmektedir. Bir başka ifade ile yaklaşık 300 bin dekarlık bir tarım arazisinin kaybı önlenmiştir" dedi.

Savaşlardan daha tehlikeli, sinsi sorun: çölleşme

Programda konuşan Bakan Pakdemirli, çölleşmenin dünyayı tehdit eden ve gün geçtikçe büyüyen, sessiz; savaşlardan daha tehlikeli, sinsi bir sorun olduğunu belirtti. Pakdemirli, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin (UNCCD) imzalandığı 17 Haziran 1994 yılından bu yana, 25 yıllık süreçte pek çok gelişme sağlandığını ifade etti. Pakdemirli, "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi olmaksızın, ülkelerin kalkınmalarını sürdürülebilir şekilde sağlamalarının mümkün olmadığı artık herkesçe kabul edilmektedir. Dünya, bugün küresel çevre problemlerini ve bu problemler ile başa çıkmada ortak hareket etmenin öneminin farkındadır. Zaman, geleceğimizi birlikte inşa etme zamanıdır" dedi.

UNCCD İcra Direktörü İbrahim Thıaw ise, günümüz dünyasında yaşayan insanların tüketim ihtiyaçlarının giderek arttığını ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin, eşitlik ilkesi doğrultusunda, herkesin fayda sağlayabileceği bir şekilde planlanması gerektiğini ifade etti.

Program kapsamında Çölleşme İle Mücadelede işbirliğini hedefleyen Üst Düzey Bakanlar Toplantısı gerçekleştirildi.

TİKA’nın da destek verdiği Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi Konya ve Mersin illerinde uygulamalı olarak 17-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Ürdün’de Tarıma Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ankara Üniversitesi Teknokent ve Ürdün Ulusal Tarımsal Araştırmalar Merkezi (NARC) işbirliğinde gerçekleştirilen “Sebze Tohumu Islahında Dihaploidizasyon Yönteminin Kullanılması ve Biyoteknolojik Uygulamaların Geliştirilmesi” projesine  Ürdünlü uzmanlara verilen eğitim ile...