Haberler
16 Nisan 2014Mescid-İ Aksa Arşivleri Koruma Altına Alındı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Mescid-i Aksa Arşivleri’nin korunmasına yönelik gerçekleştirilen altyapı güçlendirme projesi kapsamında temin edilen malzemeler düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.
TİKA Kudüs’te gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Fiziki olarak sağlıklı şartlarda korunamayan ve yıpranıp yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Mescid-i Aksa Arşivindeki eserler için, TİKA tarafından yürütülen proje çerçevesinde arşive özel nitelikli dolaplı, arşiv saklama kutuları, elektronik dijital yazıcı ve kameralar, kırtasiye sarf malzemeleri, yangın söndürme sistemleri yaptırıldı.
TİKA tarafından Mescid-i Aksa Arşivleri’nin korunmasına yönelik gerçekleştirilen altyapı güçlendirme projesi kapsamında temin edilen malzemeler düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Törene, TBMM Filistin-Türkiye İlişkileri Dostluk Grubu Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Murat Yıldırım, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç ve Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Şeyh Abdulazım Salhab katıldı.
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, törende yaptığı açıklamada, yakın bir tarihte TİKA heyeti olarak Ürdün’e gittiklerini ve burada Mescid-i Aksa Vakfı’nın bağlı olduğu Ürdün evkaf bakanıyla görüştüklerini hatırlatarak, “Biz kendilerine Mesci-i Aksa’ya daha çok şey yapmak istediğimizi söyledik. Buraya gelen her bir cemaat, milyonlarca Müslümanı temsil ediyor. Biz de her vesile ile Filistinlilerin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Özellikle de Kudüs ve Gazze’nin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum’’ dedi. Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Salhab ise Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filistin halkına verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, TİKA’nın yanlarında olmalarından dolayı kendilerini daha güçlü hissettiklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Mescid-i Aksa’nın içinde bulunan Mescid-i Aksa Arşiv Altyapı Güçlendirme Projesinin resmi açılışı, TBMM Filistin-Türkiye İlişkileri Dostluk Grubu Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Yıldırım, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Sarnıç ve Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Şeyh Salhab tarafından yapıldı. Açılışın ardından Mescid-i Aksa Vakfı Başkanı Şeyh Salhab katılımcılara, 1530 yılına ait “Kadı Sicil” kayıtlarının orijinalini gösterdi.
Arşivde neler var?
Osmanlı’nın Kudüs’ü 1517’de fethinden, Kudüs’ten ayrıldığı 1917 yılına kadar olan 400 yıllık süreyi kapsayan 600 civarında orjinal defter, Mahkeme Kayıtları (Şeriye Sicilleri), berat ve fermanlar ile çeşitli yazışmalar. Arşivde defterlerin yaklaşık yüzde 15’i Osmanlı Türkçesi, kalanı ise Arapça eserlerden oluşuyor. Arşivde Gazali’nin İhya-ı Ulum’üd-din adlı eserenin, bir öğrencisi tarafından yazılan orijinal bir el yazma kopyası bulunuyor. Arşivde ayrıca, evlilik akitlerini ihtiva eden “Ukud-u ezvac” denilen 100 adedi Osmanlı döneminden kalma, çok sayıda kayıt defteri bulunuyor. TİKA ayrıca Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığından Osmanlı Türkçesi ve Arşiv Uzmanlarını davet ederek, Kudüs’teki arşiv çalışanlarının eğitimine yönelik kurs verilmesini sağlıyor.
Sonraki Haber
TİKA Tunus'ta Ekolojik Kalkınmaya Destek Oluyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Tunus Sidi Amor Ekolojik Sürdürülebilir Kalkınma Topluluğu ile işbirliği yaparak Tunus’ta Seramik Atölyesi ve Mesleki Formasyon Merkezi kurulumu çalışmalarına başladı. Tunus’ta resmi olarak faaliyet gösteren Sidi Amor Ekolojik Sürdürülebilir...