Haberler
23 Aralık 2016Namibya’da Mangetti Dune İlkokulu’na Yemekhane İnşa Edildi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Namibya’da Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Tsumkwe ile Grootfontein bölgeleri arasında bulunan Mangetti Dune İlkokulu’na yemekhane inşa edildi.
Namibya’nın Otjozondjupa Bölgesi’nde bulunan Tsumkwe şehri etrafında Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programı 2015 yılında TİKA tarafından tasarlanmıştı. Üç etabı bulunan programda, Sanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik insani yardım malzemeleri dağıtılması, göçü engellemeye ve kırsal kalkınmaya yönelik gelir getirici projelerin geliştirilmesi, eğitim ve sağlık alanında uzun vadeli altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi yer alıyor.
Programın ilk aşaması, Tsumkwe’de bulunan Nama Pan, Gam, Dobe ve Elephant Song isimli dört kampta insani yardım malzemeleri 2016 yılı Nisan ayı içerisinde dağıtıldı. Programın ikinci aşamasında 2016 Ekim ayı içerisinde yine aynı kamplara, at ve eşek ile taşımacılık yapılabilmesi için gerekli materyaller, kadınların takı yapabilmeleri için gerekli materyaller ve 330 keçi ile 21 büyükbaş hayvan dağıtıldı.
Programın üçüncü aşamasında ise, bölgenin sağlık ve eğitim altyapısını geliştirmeye yönelik projeler bulunuyor. Bu kapsamda, Tsumkwe ile Grootfontein arasında bulunan Mangetti Dune İlkokulu Müdürlüğünün talebi doğrultusunda, anılan okula bir yemekhane inşa edildi. 0-7. sınıflar arası yaklaşık 400 öğrenciye eğitim veren okulun yemekhanesi sadece yurtlarda kalan yaklaşık 200 öğrenciye hizmet verebiliyor. Bu durum kalan 200 öğrencinin yemeklerini dışarıda yemelerine neden oluyordu. Özellikle yağmurlu dönemlerde problemlere yol açıyordu. Bu çerçevede söz konusu problemin okuldaki eğitim kalitesini de düşürdüğü göz önünde bulundurularak talep edilen yemekhane TİKA tarafından inşa edildi. Yemekhanenin resmi açılış töreni, Mangetti Dune İlkokulu’nda Geri Kalmış Topluluklardan (Marginalized People) Sorumlu Bakan Yardımcısı Royal J.K., TİKA Windhoek Koordinatörü Cüneyt Esmer, okul öğrencileri ve öğretmenleri ile bölge halkının katılımıyla gerçekleşti.
Programda açıklamalarda bulunan TİKA Windhoek Koordinatörü Cüneyt Esmer, TİKA’nın San Halkını özellikle önemsediğini, bu topluluğun kalkınması için bundan sonra da destek olmaya devam edeceğini ifade etti. Geri Kalmış Topluluklardan (Marginalized People) Sorumlu Bakan Yardımcısı Royal J.K, ise TİKA’nın diğer muadil kurumlar gibi söz verip unutmadığını, projeleri çok büyük bir süratle gerçekleştirdiğini ifade etti. Royal J.K bundan sonraki dönemde projeleri kendilerinin de Bakan Yardımcısı olarak bizzat takip edeceğini ve TİKA ile çok daha güçlü bir işbirliği tesis edeceklerini belirtti.
Sanlar, Güney ve Güney-Batı Afrika’nın yaklaşık 30.000 yıllık kadim topluluklarından olup; yüzyıllar boyunca önce Bantuların ve akabinde kendilerini insan olarak görmeyen Güney Afrikalı Boerlerin baskısı altında kalmışlardı. Yaklaşık 200 yılda neredeyse 200.000’i katledilen bu topluluğun bugünkü nüfusunun – göçebe yaşam tarzlarından ötürü tam tespit edilememekle birlikte- yaklaşık 100.000 olduğu düşünülüyo olup; bunun da 27.000 kadarı Namibya’da ve bunların Bushman de denilen 8.000 kadarı Tsumkwe’de yaşıyor. Ovatue ve Ovatjimbalar ile birlikte Namibya’nın Ötekileştirilmiş Topluluklarını (Marginalized People) oluşturan Sanların önemli bölümü halen, 10 ile 100 kişilik gruplar halinde yaşayarak avcı-toplayıcı yaşam tarzını sürdürüyorlar. Ancak büyük kısmı, özellikle son elli yılda tarımsal üretim sistemine geçmiş durumda.
TİKA, tarımsal üretim sistemine yakın zamanda geçmiş olup; alışma sürecinde zorluk yaşayan ve Namibya’nın en az gelişmiş halklarından olan toplulukların geleneksel yaşam biçimine müdahale etmeden kalkınmalarına ve kendilerine yeter hale gelmelerine katkı sunma gayesiyle “Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programını başlattı. Programın ilk iki aşamasını başarı ile tamamladıktan sonra Mangetti Dune İlkokuluna inşa ettiği yemekhane ile uzun vadeli altyapı geliştirme projelerine başladı.
Sonraki Haber
Kosova’da İlk Duyu Algı Odası TİKA Tarafından Kuruldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kosova’nın başkenti Priştine’de yaklaşık 130 zihinsel engelli öğrencinin eğitim gördüğü Perparimi Zihinsel Engelliler Okulu’nda ülkenin ilk duyu algı odasını kurdu. TİKA engelli vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye...