Haberler
04 Ekim 2023TİKA’dan Sırbistan’da Osmanlı Kültür Mirasının Tanıtımına Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleri ile Kırklareli Üniversitesi akademisyenleri ve Sırbistan Türkiye Mezunları Derneği üyelerinden oluşan proje ekibi tarafından hazırlanan “Sancak Bölgesi Osmanlı Kültür Mirası: Novi Pazar Hazire Şâhideleri” kitabının tanıtımı yapıldı.
Kitabın tanıtımı amacıyla Boşnak Ulusal Konseyi (BNV) merkezinde “Sancak Bölgesi Osmanlı Kültür Mirası: Novi Pazar Hazire Şâhideleri” konulu panel düzenlendi. Panele Türk ve Novi Pazarlı yazarlarının yanı sıra Türkiye’nin Novi Pazar Başkonsolosu Osman Peşmen, Türkiye Mezunları Derneği (ASMAT) yetkilileri ile Boşnak Milli Konseyi yetkilileri ve Kırklareli Üniversitesinden akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.
Osmanlının bölgede kaybolmaya yüz tutan kültür mirasının korunması amacıyla, Sancak Bölgesinin merkezi konumundaki Novi Pazar’da toplam dokuz caminin hazirelerinde bulunan 320 mezar taşı okunarak transkript edildi. Mezar taşları daha sonra Boşnakçaya tercüme edilerek TİKA’nın destekleri ile kitap haline getirildi ve araştırmacıların kullanımına sunuldu.
TİKA Sırbistan Koordinatörü Mehmet Mete Anaç, Osmanlı mirası açısından Novi Pazar’ın oldukça zengin olduğunu ifade ederek, Novi Pazar’daki 9 caminin mezar taşlarının Kırklareli Üniversitesi akademisyenleri ve ASMAT üyeleri tarafından fotoğraflandığını söyledi.
Panelde konuşma yapan Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Ayar ise, mezar taşlarında bir medeniyetin anlatıldığından bahsederek özellikle gençlerin buralarda ne anlatıldığını bilmeleri gerektiğini vurguladı. Mezar taşlarının anlamı ve özellikleri hakkında bilgi veren Mesut Ayar, kullanılan malzemelerden dolayı mezar taşlarının zamanla yıprandığını, bu sebeple TİKA’nın destekleriyle hazırlanan “Novi Pazar Hazire Şâhideleri” kitabının önemli bir eser olduğunun altını çizdi.
Dr. Öğretim Üyesi Yasin Yayla ise “Novi Pazar Hazire Şahideleri” kitabının hazırlanma sürecinde karşılaştıkları zorluklardan bahsederek söz konusu kitabın hazırlanmasındaki asıl amacın, tarih ve kültürünü merak eden gençlerin ileride buna benzer çalışmalar yapmaları konusunda onlara hem örnek olmak hem de onları teşvik etmek olduğunu belirtti.
Sırbistan’ın güney batısında yer alan Sancak bölgesi 1454-1912 yılları arasında Osmanlı Devletinin hâkimiyeti altında bulundu. Sancak Bölgesinin merkezi konumundaki Novi Pazar ise Osmanlı kültür mirası açısından ön plana çıkmakta. Araştırmacılar tarafından bölgede yapılan çalışmalar neticesinde, gerek hazirelerde gerek mezarlıklarda Osmanlı döneminden kalma, aralarında Bosna Valisi gibi devlet ricalinden çeşitli kişiler de dâhil olmak üzere imam, müderris, asker, esnaf vb. kişilerin bulunduğu çok sayıda mezar taşı tespit edildi.
Sonraki Haber
TİKA, Fırat Kalkanı Harekât Bölgesinde "Robotik Kodlama Merkezi" Açtı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Suriye'nin kuzeyinde, Fırat Kalkanı Harekât bölgesinde bulunan Bab ilçesindeki robotik kodlama merkezi hizmete açıldı. Açılışa, Gaziantep Valiliği, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TİKA yetkilileri ile bölge temsilcileri...