Haberler

07 Haziran 2016

TİKA Namibya’da San Topluluğu için Kırsal Kalkınma Projesi Başlattı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Namibya’da yaşayan kadim San Topluluğu için kırsal kalkınma programı başlattı. Programın ilk etabında Namibya’nın Tsumkwe şehri kırsalında kamplarda yaşayan Sanlara insani yardım ulaştırıldı.

TİKA tarafından, Namibya’nın Otjozondjupa Bölgesi Tsumkwe Şehri etrafında başlatılan “Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programı”, insani yardım malzemeleri dağıtılması, gelir getirici projelerin geliştirilmesi ve alt yapı projelerinin geliştirilmesi olarak üç etaptan oluşuyor.

San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programının ilk aşaması kapsamında; Namibya-Botswana sınırında ülkede en yoğun San nüfusunu barındıran Tsumkwe’de bulunan ve nüfusları tamamen Sanların “Bushman” alt koluna mensup insanlardan oluşan Dobe, Elephant Song, Nama Pan ve Ondereyahurua kamplarına gıda, giysi, kırtasiye ve ihtiyaç malzemelerinden oluşan yardımlar ulaştırıldı.

Yardımlar T.C. Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, TİKA Windhoek Program Koordinatörü Cüneyt Esmer, Koordinatör Yardımcısı Abdulkadir Abukan, Doğu Tsumkwe Sanları Geleneksel Şefi “Şef Bobo” ve Namibya Ötekileştirilmiş Topluluklar Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla, Tsumkwe’den 400 km toprak yol kat edilerek gerçekleştirildi.  

Bölgedeki San topluluklarının en önemli kanaat önderi ve yöneticisi olan Doğu Tsumkwe Sanları Geleneksel Şefi Bobo, San topluluğuna verdikleri desteklerden ötürü TİKA’ya ve Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.

Sanlar Kimdir?

Sanlar, Güney ve Güney-Batı Afrika’nın yaklaşık 30.000 yıllık kadim topluluklarından olup; yüzyıllar boyunca önce Bantuların ve akabinde kendilerini insan olarak görmeyen Güney Afrikalı Boerlerin baskısı altında kalmışlardır. Yaklaşık 200 yılda neredeyse 200.000 üyesi katledilen bu topluluğun bugünkü nüfusunun –göçebe yaşam tarzlarından ötürü tam tespit edilememekle birlikte- yaklaşık 100.000 kişi olduğu tahmin edilmektedir. Bu nüfusun da yaklaşık 30.000 kadarı Namibya’da ve Bushman adı verilen 8.000 kadarı Tsumkwe’de yaşamaktadır.

Ovatue ve Ovatjimbalar ile birlikte Namibya’nın Ötekileştirilmiş Topluluklarını (Marginalized People) oluşturan Sanların önemli bölümü halen, 10 ila 100 kişilik gruplar halinde yaşayarak avcı-toplayıcı yaşam tarzını sürdürmektedirler. Ancak büyük kısmı, özellikle son elli yılda tarımsal üretim sistemine geçmişlerdir.

Tarımsal üretim sistemine yakın zamanda geçmiş; uyum sürecinde zorluk yaşayan ve Namibya’nın en az gelişmiş halklarından olan San toplumunun geleneksel yaşam biçimine müdahale etmeden kalkınmalarına ve kendilerine yeter hale gelmelerine katkı sunmak amacı ile TİKA tarafından başlatılan “Tsumkwe Bölgesi San Toplulukları Kırsal Kalkınma Programı”nın ikinci aşaması için çalışmalar sürdürülmektedir. 

Sonraki Haber

TİKA’dan Kırgızistan’da Spora Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kırgızistan’ın köklü üniversitelerinden olan Oş Devlet Üniversite’ne sağlıklı yaşama destek için açık hava spor aletleri kuruldu. Kırgızistan’ın en eski eğitim kurumlarından olan ve halihazırda yaklaşık 27.000 öğrencisi...