Haberler
24 Kasım 2021TİKA Tarafından Tunus'ta Zeytune Üniversitesi Kütüphanesine Otomasyon Sistemi Kuruldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), tarafından Tunus Zeytune Üniversitesi Kütüphanesine kurulan elektronik veri tabanı ve barkodlu kayıt sistemi hizmete açıldı.
TİKA, tarafından Tunus Zeytune Üniversitesi Kütüphanesine kurulan elektronik veri tabanı ve barkodlu kayıt sistemi Zeytune Üniversitesi Rektörü Abdullatif Buazizi, Tunus TİKA Koordinatörü Ali Fuat Cebeci ve Türkiye’nin Tunus Eğitim Ateşesi İlyas Yavuz katılımı ile gerçekleştirilen tören ile hizmete açıldı.
Açılış töreni öncesinde iş birliğini ilerletmeyi hedefleyen mutabakat zaptı Zeytune Üniversitesi Rektörü Buazizi ve TİKA Tunus Koordinatörü Cebeci tarafından imzalandı.
Açılış töreninin ardından konuşan Buazizi, "TİKA ile yaptığımız iş birliği neticesinde kütüphanemizde kitap takibini yapmak ve dijital ortamda saklamak için gerekli alt yapı sağlandı. TİKA ile yaptığımız iş birliğini ilerletmenin yanı sıra bunun diğer Türk kurumlarıyla da yapılacak iş birlikleri için bir başlangıç olmasını temenni ediyorum." dedi.
TİKA Tunus Koordinatörü Cebeci de bu iş birliğinden memnun olduklarını belirterek yapılan çalışmaya ilişkin, “Elektronik veri tabanı ve barkodlu kayıt sistemi kurulumu projesinin teslimini gerçekleştirdik. Kurduğumuz kütüphane otomasyon sistemi sayesinde kütüphane bünyesinde bulunan aralarında el yazması eserlerin de olduğu 40 bin kadar kitabın bilgileri veri tabanına kaydedilecek. Bu sayede bu eserlerin muhafazası ve güvenliği sağlanacaktır.” dedi.
Kurulan otomasyon sistemi ile Tunus akademi camiasının ve öğrencilerin bu kaynaklara erişiminin çok daha kolay ve hızlı olacağını belirten Cebeci, “Bu projemizin, yapılan araştırmalara, ilmi çalışmalara önemli ve anlamlı bir katkı sunacağını düşünüyoruz. Zeytune Üniversitesi'ne, akademi çevresine ve öğrencilere hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum.” diye konuştu.
TİKA’nın kütüphanede kurduğu sistem ile kitapların etiketlenerek ID numarası oluşturuluyor. Raf adresi ve gerekli diğer tüm bilgilerin muhafaza edildiği ID kimlikleri radyo frekans dalgaları ile çalışan otomasyon sistemine kaydedilerek eserlerin takip ve güvenliğinin pratik bir şekilde sağlanması hedefleniyor.
TİKA ile Zeytune Üniversitesi arasında 2019 yılında, Kayravan İslami Araştırmalar Merkezi ve Rakada Müzesi'nde bulunan yazma eserler, mushaflar ve pek çok tarihi belgenin restorasyonu, arşivlenmesi ve dijitalleştirilmesi alanlarında iş birliğine yönelik bir protokol imzalanmıştı.
Sonraki Haber
TİKA, Zambiya'daki Ortaokula 800 Adet Okul Sırası Desteğinde Bulundu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afrika ülkelerinden Zambiya'da Shifwankula Ortaokuluna 800 okul sırası desteğinde bulundu. Merkez vilayetinde faaliyet gösteren Shifwankula Ortaokuluna sağlanan okul sıraları düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Türkiye'nin Lusaka Büyükelçisi İstem Cırcıroğlu, teslim töreninde...