Haberler

05 Temmuz 2016

Türk Tarihine Işık Tutan Bilge Tonyukuk Anıt Alanı Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moğolistan Bilimler Akademisi Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü ile Moğolistan Devlet Üniversitesi arasında yapılan üçlü işbirliği anlaşması kapsamında Bilge Tonyukuk Anıtı Moğol-Türk ortak arkeolojik kazı çalışması projesinin 2016 sezonu açılış töreni gerçekleştirildi.

Moğolistan genelinde önemli projelere imza atan TİKA, projelerine yenilerini ekleyerek faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda faaliyetlerine ara vermeden devam eden TİKA, Moğolistan Bilimler Akademisi Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü ile Moğolistan Devlet Üniversitesi arasında yapılan üçlü işbirliği anlaşması kapsamında Bilge Tonyukuk Anıtı Moğol-Türk ortak arkeolojik kazı çalışması projesinin 2016 sezonu açılış töreni gerçekleştirildi.

Açılış törenine Moğolistan Bilimler Akademisi Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü Genel Sekreteri Akademisyen Galbaatar Tuvdendorj, Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Chuluun Sampildondov, TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Veysel Çiftci, TİKA Ulanbator Koordinatör Yardımcısı Turan Can, Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı ve Moğol Kazı Ekip Başkanı Dr. Battulga Tsend, Türk Kazı Ekip Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, TİKA yetkilileri, T.C. Ulanbator Büyükelçilik 3. Katip  Davut İhsan İzci ve bölge halkı katıldı. 

TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Veysel Çiftci törende yaptığı konuşmada 1994 yılından bugüne kadar Moğolistan’da kültürel alanda birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Moğolistan’daki Türk Anıtlar Projesi kapsamında Bilge Kağan külliyesi kazı çalışmaları neticesinde Arkhangai Vilayeti Höşöö Tsaydam’da bir müze inşa edildi. Bu müzenin Moğolistan’ın turizm sektörüne belirli ölçüde katkısı olduğunu düşünüyorum. Yine Bilge Tonyukuk Anıtı Moğol-Türk ortak arkeolojik kazı çalışma projesi sonucunda elde edilecek bulgu ve eserlerin sergilendiği Bilge Tonyukuk Müzesinin de bu bölgede inşa edilecek.  Söz konusu projenin bölgeye önemli ölçüde katkı sağlayacağına inanıyorum. Böylesi önemli bir projenin 2016 sezonunun açılışında bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Emeği geçen herkse çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Moğolistan Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Akademisyen Tuvdendorj ise açılış töreninde yaptığı konuşmada, Moğol-Türk ortak tarihi mirasının araştırılması ve korunmasının önemine değindi. Moğolistan Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Akademisyen Tuvdendorj, kazı çalışmasının Türk-Moğol ilim alemine hayırlı olmasını dileğinden bulunarak konuşmasını tamamladı.     

Sonraki Haber

Macaristan’ın Szentendre Belediyesi Sağlık Kurumlarına Tıbbi Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Macaristan’ın Szentendre şehri sağlık kurumlarına tıbbi ekipman desteğinde bulunuldu. TİKA, Macaristan’daki faaliyetlerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Macaristan’ın en güzel yerleşim merkezlerinden birisi olarak...