Haberler

15 Mayıs 2024

TİKA’dan Güney Afrika’da Arıcılık Eğitimine Destek

Bingöl Üniversitesi ile Güney Afrika Venda Üniversitesi arasında gerçekleştirilen arıcılık uygulamalarını geliştirmeyi amaçlayan eğitim programı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Güney Afrika’nın Limpopo bölgesinde gerçekleştirildi.       

Eğitime, Bingöl Üniversitesinden uzmanlar, Venda Üniversitesi yöneticileri ve öğretim üyeleri, 20 öğrenci ile 10 yerel arıcı katıldı.Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. İbrahim Şahin ve Dr. Münire Turhan liderliğinde gerçekleştirilen 3 günlük eğitim programı ile arıcılık uygulamalarının geliştirilmesi amaçlandı.

Eğitim programı boyunca, arıcılığın tarihsel gelişimi, ana arı yetiştirme teknikleri ve bal arısı parazitlerini, zararlılarını, avcılarını ve hastalıklarını yönetme stratejileri konularında bilgi paylaşımında bulunuldu. Ayıca uzmanlar, Venda Tshidzivhe köyünde mevcut arı kovanlarını inceleyerek bölgede gerçekleştirilen arıcılık hakkında bilgi edindiler.

Uzmanlar, Venda Üniversitesini çevreleyen Vhembe Biyosferinde gerçekleştirilen inceleme ile bölgede arıcılığın potansiyeli hakkında kapsamlı fikir edindiler.

Dr. Şahin yaptığı açıklamada, Bingöl Üniversitesinin öncü Arıcılık Modern Kompleksi hakkında bilgi vererek sürdürülebilir uygulamaların önemini vurguladı.

Venda Üniversitesi Fen, Mühendislik ve Tarım Fakültesi Dekanı Profesör Natasha Potgieter ise eğitim programını gelecekteki iş birlikleri için bir katalizör olarak değerlendirdi. Potgieter, bilgi alışverişi ve beceri geliştirme üzerindeki derin etkisini kabul ederek, girişimin düzenlenmesindeki önemli rolünden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Venda Üniversitesi hakkında

Venda Üniversitesi, Güney Afrika’nın meyve üretiminin yarıdan fazlasının gerçekleştiği Limpopo bölgesinde bulunmakta ve özellikle çevresindeki yerel halkı tarım alanında destekleme misyonu ile çalışmalarını sürdürüyor. Üniversitenin Vhembe Biyosferi içerisinde yer alması arıcılık alanında önemli fırsat yaratmakta ancak üniversitenin bu potansiyeli değerlendirecek arıcılık çalışmaları mevcut olmayıp arıcılık akademisi kurulması planlanıyor.

Sonraki Haber

TİKA’nın Desteklediği “İŞDEP Özbekistan Girişimcilik Eğitimleri” Tamamlandı

İŞ Dünyası Eğitim Programı kapsamında (İŞDEP) bu yıl ikincisi düzenlenen Girişimcilik Eğitim Programı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) iş birliğinde düzenlendi....